Fluorescentie Levensduur Beeldvorming

Een nieuwe beeldvormingstechniek om chirurgen te begeleiden bij het verwijderen van kanker: Fluorescentie Levensduur Beeldvorming

(S. Janssen/H. de Rooster)

An English version of this information for owners/veterinarians can be found later in this document

Honden en katten waarbij kanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld krijgen vaak de optie chirurgie aangeboden. Dit blijft een van de beste mogelijke behandelingen voor kankerpatiënten waarbij nog geen uitzaaiingen worden waargenomen. Tijdens de chirurgie proberen chirurgen de volledige massa te verwijderen om de kans op recidieven te verkleinen. Omdat chirurgen tijdens heelkundige ingrepen aangewezen zijn op hun eigen zicht en tast, én ons zicht niet toelaat om alle kleine kanker cellen te detecteren, wordt er gezocht naar nieuwe technieken die chirurgen kunnen helpen. Er worden contrast stoffen ontwikkeld die als kleine gidsjes de kanker cellen zichtbaar maken die we niet met het blote oog kunnen zien. De contraststoffen doen dit door licht uit te zenden. Dat licht kan dan gedetecteerd worden met speciale camera systemen. Deze techniek wordt ‘Fluorescentie-geleide chirurgie’ genoemd.

Ondanks deze goede vooruitgang, komt het toch nog redelijk vaak voor dat een contraststof zich ergens anders bevindt dan enkel ter hoogte van het kanker weefsel. In deze studie willen we een nieuwe beeldvormingstechniek gebruiken tijdens chirurgie om na te gaan of deze chirurgen beter kan helpen om een onderscheid te maken tussen de aanwezige contraststof ter hoogte van de kankercellen en de aanwezigheid van de contraststof op andere plekken (zoals in ontstekingsweefsel). Dit is mogelijk door te focussen op de cellulaire omgeving van de contraststof. Deze techniek noemen we ‘Fluorescentie Levensduur Beeldvorming’ of ‘Fluorescence Lifetime Imaging’.

WAT IS FLUORESCENTIE LEVENSDUUR BEELDVORMING?

Om uit te leggen wat Fluorescentie Levensduur Beeldvorming inhoudt, moet eerst de term ‘Fluorescentie’ gedefinieerd worden. Fluorescentie is de fysische eigenschap van een molecule of contraststof om licht van een bepaalde golflengte te absorberen en weer uit te zenden. Met Fluorescentie Beeldvorming meten we de hoeveelheid licht die wordt uitgezonden door de contraststof. Fluorescentie Levensduur Beeldvorming daarentegen richt zich niet op hoeveel licht wordt uitgezonden, maar focust zich eerder op de tijd die de molecule nodig heeft om dit licht uit te zenden. Deze tijd is zeer kort (kleiner dan 1 nanoseconde) en afhankelijk van de omgeving waarin een molecule of contraststof zich bevindt. Daardoor wordt het mogelijk gemaakt om de aanwezigheid van de contraststof in een tumor te onderscheiden van de aanwezigheid van een contraststof in gezond weefsel.

WAT IS HET DOEL VAN DEZE STUDIE?

Dankzij veelbelovende resultaten van onze preklinische studies met Fluorescentie Levensduur Beeldvorming kunnen we nu starten met een klinische studie bij honden en katten. Elke patiënt die ingepland wordt voor chirurgische verwijdering van een tumor en waarbij een bijkomende marge aan gezond weefsel wordt verwijderd volgens standaard chirurgische protocollen kan deelnemen aan de studie. In deze studie willen we bevestigen of het gebruik van deze beeldvormingstechniek tijdens chirurgie een toegevoegde waarde biedt in het volledig verwijderen van de kanker ten opzichte van huidige Fluorescentie Beeldvorming technieken. In deze studie gebruiken we de contrast stof ‘Indocyanine Green’ die reeds goed gekeurd is voor verschillende toepassingen in zowel de diergeneeskunde als humane geneeskunde door het Europees Geneesmiddelen Agenschap.

Meer info voor dierenartsen

English version for owners

English version for vets

DEELNAME AAN PROJECT

Bij deelname aan deze studie zal uw hond of kat met kanker - die reeds werd ingepland voor chirurgie of waarvoor chirurgie ingepland zal worden - toegang krijgen tot een nieuwe beeldvormingstechniek om de kans op volledige verwijdering van de kanker te verhogen. Daarnaast krijgt uw huisdier als een van de eerste toegang tot een veelbelovende toepassing die pas later beschikbaar zal komen voor mensen.

Voor deze studie dient uw huisdier de dag voorafgaand aan de chirurgie nuchter naar de faculteit te komen. Omdat de contraststof die gebruikt wordt 24 uur nodig heeft om te lokaliseren ter hoogte van de tumor zal de patiënt deze een dag van te voren toegediend krijgen. Hierna kan uw lieve viervoeter met u mee naar huis of kan deze gehospitaliseerd worden. Afhankelijk van uw keuze, meldt u zich de volgende dag aan bij  de dienst chirurgie voor de verwijdering van de massa of komt u naar de faculteit na de chirurgie. Tijdens en na de chirurgie zullen een paar beelden genomen worden van de massa en het wondbed na verwijdering van de massa.

TEGEMOETKOMING VOOR DEELNAME

Bij deelname aan deze studie wordt de pathologische beoordeling van de massa na de chirurgie vergoedt door het project. De resultaten van de pathologie worden zodra beschikbaar gedeeld met u en uw dierenarts. Er worden geen bijkomende kosten gemaakt vergeleken met andere patiënten die zich aanbieden bij de dienst chirurgie en niet mee doen aan de klinische studie.

Uw deelname aan deze studie zal ons belangrijke informatie opleveren met betrekking tot het gebruik van fluorescentie levensduur beeldvorming voor intra-operatieve begeleiding van chirurgen tijdens kanker resectie.

ZIJN ER NOG VRAGEN? 😊

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de hoofdonderzoeker, dierenarts Simone Janssen ([email protected]) of Prof. Hilde de Rooster ([email protected]). Voor doorverwijzingen gelieve ook te mailen naar [email protected].

 

OSZAR »